Begin deze maand had ik een interessante bijscholing over burn-out bij jongeren. Ik zie en hoor het veel: jonge mensen met een burn-out. Ze hebben weinig energie, denken veel (maar niet altijd helder) en voelen zich ongelukkig. Weer energie krijgen en in beweging komen is de uitdaging voor deze jongeren. In mijn praktijk is het ook mijn taak om ze op een passende manier in beweging te krijgen.

Jongeren met een burn-out zitten vast in hun patroon. Vaak zijn ze veel te hard gegaan; alles moet volle bak. Werk, sociaal leven, sporten, een studie etc. Lijfelijke grenzen worden genegeerd. Uiteindelijk wordt alles teveel. Uit een burn-out komen is vaak een forse klus, die alleen erg lastig te maken lijkt.

Een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning op cognitief, fysiek en emotioneel vlak is essentieel om je goed te voelen. Uit mijn ervaring is die balans bij een burn-out alleen terug te vinden door een gestructureerde opbouw van inspanning (bewegen), bewustwording van signalen van het lijf (bv. spanning, vermoeidheid, pijn en emoties) en de gedachten die je over jezelf en van je omgeving hebt (omdat deze vaak onrealistisch zijn bij een burn-out).