September stress

Ik typ ‘september stress‘ in op Google. Ik weet niet of deze typering bestaat, maar hersenspinsels in de zoekbalk noteren doe ik wel eens vaker. En verrek! Er zijn concrete zoekresultaten en er is zelfs onderzoek naar september stress gedaan.

Het is niet gek als je in deze maand (en ook de komende maand) verhoogde stress ervaart. In september zijn er veranderingen. Na een periode van vakantie, ga je weer aan het werk. Kinderen gaan weer naar school. Allerlei sporten beginnen weer. De vakantie is écht over. Etc. Velen ervaren angstige gevoelens, vooral omdat het voelt dat alles tegelijk komt!

 

3 tips

Alleen hoe win je het van de stress? Zonder dat het nog meer van je vraagt in deze drukke periode.

1. Richt je (meer) op jezelf

Er komen veel prikkels en druk op je af. Focussen op je omgeving zorgt er alleen maar meer voor dat je een volgende verandering ziet aankomen. Dat is stressen! Je raakt het overzicht kwijt.

Doe in het vervolg het omgekeerde; let meer op wat je van jezelf voelt en wat zelf je belangrijk vindt. Je lijf maakt namelijk weinig onderscheid tussen augustus en september. En je hebt altijd eigen prioriteiten, ook in deze tijd.

2. Stel een doel

En dan gaat het vooral over het stellen van kleine doelen. Bijvoorbeeld, a.s. woensdagavond wil ik een avond naar de sauna. Het stellen van een doel kan perspectief en hoop bieden, waardoor je het gevoel van controle vergroot.

3. Doe dingen die je in het hier-en-nu houden

Dit is voor iedereen net wat anders. Ik kan van autorijden in een rustige en groene omgeving echt genieten van wat er is. Een ander heeft dat met een herfstwandeling in het park. En weer een ander neemt graag een warm bad.

 

Minder druk ervaren

Als troostend slot, wil ik uit mijn ervaring benadrukken dat meer druk, als minder druk dan voorheen ervaren kan worden. Daar zijn we met ons hele lijf toe in staat! Zeker in september.