Haptonoom, vrijdag 10:00. Onder deze naam kom ik bij veel van mijn cliënten in de agenda te staan. Ik ben dus een haptonoom! Graag houd ik het simpel.

De jaren ’80

Van oudsher is een haptonoom iemand die een beroep uitoefent op basis van de haptonomie. De bekendste van vroeger is Ted Troost. In de jaren ’80, waarin het Nederlands voetbalelftal Europees Kampioen werd, werkte Ted Troost samen met onder andere Ruud Gullit, Marco van Basten en Hans van Breukelen. Er wordt zelfs beweerd dat hij bijna het gehele team in 1988 onder behandeling heeft gehad. Daarnaast heeft hij Johan Cruijff, Richard Krajicek, en Yvonne van Gennip begeleid, waardoor de prestaties bij het sporten bij hen beter werden. Na de periode dat Ted troost de haptonomie in de sportwereld bekend maakte, is hij in het bedrijfsleven ondernemers en managers gaan trainen. Ook met succes.

Haptonoom en haptotherapeut

De haptonomie en de toepassing ervan heeft zich ook in de laatste decennia verder ontwikkeld. Er zijn in Nederland meerdere scholen ontstaan die vakopleidingen haptonomie aanbieden. Zo heb ik mijn opleiding gevolgd bij Synergos in Amersfoort. Ook zijn er scholen in Doorn en Nijmegen. Helaas is er nog geen één in Zwolle. Nog ver voordat ik mijn studie heb gevolgd is vanuit de haptonomie de haptotherapie ontstaan. Dit is de therapeutische toepassing van de haptonomie. En haptotherapie volg je bij een geschoolde haptotherapeut. Kort samengevat zijn er de volgende beroepen; je kunt haptonoom of haptotherapeut zijn. En ik ben het – volgens mijn cliënten en mijzelf – allebei. Noem mij maar zoals je wil.

Wat doet een haptonoom?

De vraag wordt mij vaak gesteld. Ik geef het liefste een concreet antwoord. En wat doet een haptonoom dan in een notendop? Die helpt je letterlijk en figuurlijk om beter in je vel te zitten! In je dagelijks leven, op je werk of in de sport.

Begeleid door haptonoom

Marco van Basten in de jaren ’80