Je werkt al jaren lang door, bent nooit ziek en dan in één keer is het je te veel. Of je bent net enkele jaren volwassen (18+) en je valt in een zwart gat. Geen energie meer, veel slapen en geen zin meer om iets te ondernemen. Bij het krijgen van een burn-out doen leeftijd en achtergrond er niet toe. Een paar bekende personen die het hebben meegemaakt zijn Joop van den Ende, Sophie Hilbrand, René van der Gijp en Eelco van der Geest. En zo zijn er nog duizend en één voorbeelden. Het is een bekend ‘label’ van tegenwoordig: de burn-out.

Over het algemeen hebben mensen een idee als het over burn-out gaat. Om de term wat concreter te maken, volgt hier een definitie die de lading behoorlijk dekt:

Het is een langdurige (verwaarloosde) overspannenheid. Dit komt onder andere tot uiting in meerdere klachten op lichamelijk, psychisch, emotioneel en sociaal gebied.

Je kunt stellen dat stress een voorloper is van burn-out en dat depressie een vervolg kan zijn. Mijn visie is dat een burn-out ontstaat doordat je structureel over je grenzen heen gaat. Dit kunnen fysieke, mentale en/of emotionele grenzen van jezelf zijn. De achtergronden hiervan kunnen zeer verschillend zijn.

Het overschrijden van je grenzen heb je een lange tijd niet herkend of opgemerkt. Hoe kan dat? Hoogstwaarschijnlijk komt het doordat je vrijwel alles (werk, studie, huishouden, je sociale leven etc.) op dezelfde wijze bent blijven doen. Je komt vast te zitten in je patroon. Iedereen heeft een bepaald patroon ontwikkeld van jongs af aan. Dit patroon is een kenmerkende manier waarop je in het leven staat, zowel in de manier van denken, voelen als doen. Het is een lange tijd (soms decennia) succesvol geweest om alles op deze wijze aan te pakken. Bij een burn-out (even) niet meer.

Door middel van haptotherapie (& Topsportbegeleiding) kun je je eigen lichamelijke, psychische en emotionele grenzen ontdekken, je patroon herkennen en ervaring opdoen in wat je lijf (bij een burn-out) wel kan. Ook al voel je je slecht, energieloos of misschien waardeloos, er zijn dingen die je nog wel kunt. Doorgaan met ademen doe je bij een burn-out in ieder geval al!