Er komen vaak cliënten in mijn praktijk die vastlopen in het dagelijkse leven: ze zijn de controle kwijt. En weten dan niet meer hoe ze zich kunnen herpakken. Het verlies van controle is voor hen vaak voelbaar in hun lijf: spanning, onzekerheid, onmacht of frustratie.

Peter* ervaart dat hij de controle verliest als hij ineens een hyperventilatie aanval krijgt. Soms is dat in de auto, maar ook op zijn werk. Emma gaat blozen en kan zich moeilijk uiten in groepen. Tijdens meetings op haar werk klapt zij volledig dicht en kan dan niets meer zeggen. Het overkomt haar. En Myra heeft een burn-out gekregen op haar eenentwintigste. Ze is doodmoe en werkt al twee maanden slechts drie uur op een dag. Na drie uur gaat ze gesloopt naar huis. Ze voelt zich machteloos.

Een belangrijk aspect wat bij alle drie speelt, is dat zij het vertrouwen hebben verloren in hun eigen lijf. Bovendien, zowel Peter, Emma als Myra worden extra gespannen als zij de controle verliezen: Spierspanning neemt toe, beweging neemt af en ademhaling gaat omhoog. Ze raken (soms) in paniek en hebben minder gevoel voor hun lichaam. En laat dit alles er nu juist voor zorgen dat hyperventilatie toeneemt, dat het lastiger wordt om te praten en dat angstgevoelens duidelijk waarneembaar zijn. Zij kunnen hun lichaam dan niet onder controle krijgen. Het lijkt dan voor hen niet meer te sturen.

Hoe kunnen Peter, Emma en Myra omgaan met de klachten** die zij hebben?

  • Voelen van de spierspanning: als je voelt wanneer spanning zich opbouwt, komt het niet tot het punt dat het je overkomt.
  • Bewust worden van hun gedachtenpatroon ten tijde van de klachten. Gedachten hebben invloed op gevoelens (van angst) en vice versa.
  • Blijven bewegen, geen statische houding aannemen. Als je volledig stil valt, blijf je je hetzelfde (gespannen) voelen.

In mijn praktijk werk ik met cliënten als Peter, Emma en Myra aan de bovenstaande punten. Haptotherapie is een uitermate geschikte therapie, omdat je bewust wordt van gevoelens, gedachten en beweging. Daarnaast wordt er praktisch gewerkt (dus niet alleen gesprekken) om anders om te gaan met de situatie waarin de klachten zich voordoen.

Heb je nog een openstaande vraag na het lezen van deze blog? Stel je vraag gerust aan mij!

ID:67397755

* Peter, Emma en Myra zijn willekeurige namen, die mij op het moment van schrijven te binnen schoten.

**Naast hyperventilatie, sociale angst en burn-out kun je ook door andere oorzaken het vertrouwen in je lijf verliezen: bijvoorbeeld bij een bevalling of door een ziekte. Ook dan kan haptotherapie uitkomst bieden.