Het WK 2014 in Brazilië ontpopt zich voor Nederland als een ware verrassing! Iedere wedstrijd staan velen weer versteld van de geniale veranderingen die de coach, Louis van Gaal, doorvoert. Dat zijn manier van coachen niet alleen bestaat uit het uitsluiten van toeval en het nemen van – niet voor de hand liggende – beslissingen, is vooral zichtbaar tijdens trainingen, in de rust en buiten het veld.

Van Gaal is geliefd bij spelers. Hij geeft de internationals de ruimte. De familie van de spelers zijn bij wedstrijden en trainingen. Zij mogen bovendien op de trainingsvelden komen en vrije tijd doorbrengen met de spelers in Rio de Janeiro. Ook krijgt de natuurlijk leider van het elftal, Arjen Robben, de mogelijkheid om medespelers toe te spreken op cruciale momenten.

Een andere kracht van Louis van Gaal is dat hij ook dicht bij de spelers staat. Dit is een zin die vaker wordt gebruikt in een abstracte context, als cliché. Maar Louis doet het zichtbaar! Hij zoekt spelers op, raakt aan en toont zijn emoties.

 

Louis van Gaal en Wesley Sneijder WK 2014

 

Ik heb ook een handvol trainers gehad de afgelopen vierentwintig jaar. Stuk voor stuk hadden zij kwaliteiten op tactisch, technisch, fysiek of mentaal niveau. Van bijna alle trainers heb ik iets geleerd, van sommigen zelfs veel meer. Het meeste heb ik uit mijzelf kunnen halen en ook de beste prestaties kunnen leveren in de periodes dat mijn team uitgebalanceerd was, er een goede sfeer in de groep heerste én dat ik een trainer had die ruimte gaf en als mens ook letterlijk dichtbij mij stond. Deze laatste kwaliteit lijkt Louis van Gaal te beheersen; en de spelers presteren.

Op naar de titel!