Vrouw, 21 jaar, ex-korps mariniers in opleiding: burn-out

 

Ik was 20 toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out. Ik wist niet wat me overkwam op het moment dat ik mijn bed uitstapte om naar mijn werk te gaan. Ik stond totaal stijf. Ik kon niet meer, ik was op en leeg.

 

Afkeer naar het werk was zodanig dat ik thuis bleef. Ik kon niet meer naar mijn werk. Vanaf dat moment begon het; iets wat er in sluipt en waar je geen idee van hebt. Dit uit zich ineens als een negatieve douche over je heen. Depressief is het juiste woord. Toen besefte ik dat ik niet meer dezelfde persoon was als eerst. Ik keek naar buiten, en waar normaal de emotie door mijn lichaam stroomde was nu weg. Wat overbleef was hoofdpijn, buikpijn, strakke spieren, kilte en leegte in mijzelf. Op dat moment begon de zoektocht terug naar mezelf, naar mijn innerlijke gevoel. Terug naar de emotie waar ik normaal mijn kracht uithaalde. De kracht die er niet meer was, moest terug komen. Ik wilde weer de persoon zijn die ik was, dat was mijn doel.

 

Ik zocht hulp, psychologische hulp. Na vijf sessies was de chaos in mijn kop nog groter als die al was. Mijn psycholoog vroeg van alles, maar door de chaos en leegte wist ik geen antwoorden te geven.

 

Toen kwam Jesper op mijn pad. Haptonomie, terug naar je gevoel, dat werd mijn doel. Een plek in mezelf die leeg was weer opvullen met gevoel. Ik had geen idee hoe ik dat in godsnaam zou moeten doen? De eerste sessies haptotherapie waren voor mij dan ook moeilijk, lastig en confronterend. Ik snapte er niets van! Hoe doe ik dat? Waar moet ik beginnen? Wat moet ik doen? Ik wilde alles weten, omdat ik zo in mijn hoofd zat. Ik wilde het snappen, wilde controle hebben over wat er gebeurde, maar die controle was er niet. Ik snapte het niet. Mijn grootste angst was terug in mijn lichaam te gaan zitten. Te voelen naar de pijnlijke emotie die ik mezelf had aangedaan. Ik was boos op mijzelf dat ik het zover heb laten komen.

 

Na een periode lang geen emotie te hebben gevoeld, kreeg ik feedback van Jesper. Wil je wel echt geholpen worden? Anders hebben de sessies geen zin. Toen begon ik te beseffen dat ik hard moest werken en dat het nog confronterender zou worden, als ik weer de oude wilde worden. Na een aantal sessies begon ik eindelijk te huilen. Een dikke muur durfde ik eventjes weg te halen. Jesper hielp mij met de juiste vragen, de juiste woorden om de muur voor een paar seconden te doorbreken. Mijn emotie zat heel diep. Iedere keer kwamen we een stapje dichterbij. Ik vond het moeilijk om te praten over wat ik voelde. Op een gegeven moment kwam ik binnen lopen met een heel naar gevoel. Ik was bang voor wat er deze sessie weer zou gebeuren. De angst om te voelen wat er is. Ik rende telkens weg voor wat er te voelen was. Vluchten noemt Jesper het. Samen gingen we er aan werken om niet te vluchten, maar te laten zijn wat er is.

 

Het was bijzonder om te ervaren wat mijn lichaam doet en hoe het reageert op pijn of emotie. Jesper legde een hand op mijn kuit en begon druk uit te oefenen. Het deed pijn en ik schoot naar mijn hoofd, uit mijn gevoel. Ik wilde de druk en mijn pijn niet voelen. In mijn hoofd bedacht ik allerlei oplossingen als ik aangeraakt werd. Ik was weer aan het vluchten. Telkens wilde mijn hoofd het oplossen. Op een gegeven moment ging ik voelen wat er was, de pijn was geen pijn meer, maar ik voelde een enorme kracht door mijn hele lijf. De kracht die ik in mij heb. Al die tijd was deze kracht verloren. Ik voelde weer wat er is. Een bijzonder mooie ervaring. Na al de sessies heb ik resultaat bereikt. Ik heb moeten doorzetten om te staan waar ik nu sta.

 

Een gevoelsmens als ik hoort niet bij een psycholoog! Nee, gevoelsmensen moeten terug naar het gevoel, daar ligt de kracht van deze mensen. Haptotherapie is een juiste, fijne, en doeltreffende therapie om terug te komen bij je kracht, het gevoel. Zo heb ik het ervaren. Het is angstig om naar je gevoel te gaan als je een burn-out hebt. Je bent er zo ontzettend ver van verwijderd. Maar het is prachtig als je het verschil uiteindelijk weer ervaart.

 

Er was een punt dat ik een einde wilde maken aan mijn leven. Nu ben ik de persoon die ik weer wilde zijn: krachtig en volledig vanuit mijn gevoel leven. Deze ervaring kan ik gebruiken voor de rest van mijn leven. Ik ben met behulp van haptotherapie en veel doorzettingsvermogen bewust geworden van mijn lijf. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.