Dat een goede timing niets te maken heeft met een maatschappelijke toppositie bewijst Sepp Blatter, de ‘baas’ van de FIFA (Wereldvoetbalbond). Bij de loting voor het WK voetbal in Brazilië is er een minuut stilte voor de overleden Nelson Mandela. Na minder dan elf seconden stilte neemt Blatter het woord en beëindigd hiermee de live nagedachtenis aan Mandela. Mensen waren verbaasd, geschokt, ontsteld en boos na deze actie. Dat je wat doet met je timing en dat timing wat met je doet, is een logische conclusie.

In de sport, maar zeker in de topsport (waar de verschillen vaak klein zijn), is timing erg belangrijk. Als je in het voetbal een seconde te vroeg komt inlopen bij een corner, mis je de bal bij het koppen. Of je tegenstander kan je bijvoorbeeld makkelijk uit positie brengen. En als Michel Mulder de spierspanning in zijn lijf een seconde later had opgebouwd voor het startschot van de 500 meter, had hij vermoedelijk geen record geschaatst. Gelukkig was zijn timing goed!

Het einde van het jaar 2013 is in zicht. Je bent misschien blij dat je het jaar in een leuk gezelschap of op een mooi feest kunt afsluiten. Of je bent opgelucht dat je een moeilijk jaar kunt afsluiten. Misschien heb je wel een voorgevoel dat 2014 jouw jaar wordt; je kunt niet wachten tot het begint. Allemaal leven we op ons eigen manier naar het einde van 2013 toe. Om 23 uur, 59 minuten en 50 seconden beginnen er velen van ons af te tellen. Aftellen valt ook onder timing. Kijk maar naar het voorbeeld van Sepp Blatter.

Ik schat in dat velen morgen een fles champagne, een betaalbaar alternatief of een Jip en Janneke bubbelsap appel gaan ontkurken. Vrijwel ieder jaar open ik zelf ook een fles zo rond de jaarwisseling. Ik schrijf ‘rond de jaarwisseling’. Dit doe ik met een reden. Zo’n tien jaar geleden (grove schatting) had ik een fles waar ik de kurk niet vanaf kreeg. Een halve minuut na middernacht lukte het mij om de fles te ontkurken. Velen om mij heen hadden elkaar al een gelukkig nieuwjaar gewenst. Mijn timing was dat jaar ‘wat’ laat… Een jaar later, op oudejaarsavond, dacht ik terug aan een jaar eerder. Het zou mij toch niet weer gebeuren! Dit jaar moest ik rond 00:00 uur de fles ontkurken! Om drie voor twaalf haalde ik het metalen draadje om de kurk weg. De druk in deze fles was zo hoog dat de kurk een paar seconden later tegen het plafond plofte. Ik schrok en ook de vrienden om mij heen keken op van deze anticlimax! De laatste jaren gaat het ontkurken vrij vloeiend. Vrijwel zeker heb ik hierin wat gehad aan de haptonomie. Ontkurken doe ik overigens niet in mijn praktijk. Wel staan we onder andere stil bij mooie en mindere momenten. Ook dat is timing.

Succes met het ontkurken van de fles!

En ik wens je alvast een gezond en top 2014 toe!