Vanochtend zat ik in de trein en zag een vrouw tegenover mij een krant lezen. Eén artikel trok sterk mijn aandacht. Mijn reis duurde nog een minuut. Toen de trein stopte op het perron liep ik de trein uit met een bijlage van De Volkskrant.

Je hebt vlinders in je buik of bent misselijk van angst. Dat er een verband is tussen buik en brein is duidelijk. Vandaar dat bij de behandeling van buikklachten vaak een mix van medicatie, mindfulness en psychotherapie wordt toegepast. ”Wat wij denken en doen heeft gevolgen voor hoe wij ons lichamelijk voelen”, stelt MDL-specialist professor dr. Ad Masclee. Hij stelt verder: ”Maar psychotherapie kan wel degelijk een positief effect hebben op de lichamelijke gezondheid. Hoe beter je voelt in je hoofd, des te rustiger zal de buik zich gedragen” (De Volkskrant, 24 maart 2015).

Als haptotherapeut sluit ik mij aan bij dr. Ad Masclee. Wel heb ik qua behandelwijze een andere visie. Waar de psychotherapie zich richt op het gevoel (lees: gedachten) in het hoofd, richt ik mij ook vooral op de overige circa 90 % van het lijf. Voelen doen we met ons lijf en gevoelens zitten in ons lijf. Met name in het bekkengebied én de buik zetelen al onze gevoelens.

Iedereen met klachten moet een behandelwijze kiezen wat bij hem of haar past, maar niet voor niets komen er regelmatig cliënten in mijn praktijk die bij de psychotherapeut uitbehandeld zijn en zoeken naar een meer lichamelijke aanpak.

 

 

Bellies