Crisis
Een veelgebruikt woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt in een economische context: crisis. Ook in de sport wordt het woord veel gebruikt. Wanneer je een liefhebber bent van het voetbal, hoor en lees je de term de laatste weken in combinatie met PSV. Crisis is een alledaags woord. Is dat eigenlijk ook zo als we het over onszelf hebben?
‘’Ik ben in crisis.’’ Of ‘’…dat was laatst echt crisis voor mij.’’ In dit verband hoor je crisis aanzienlijk minder. De redenen om dit woord te gebruiken, met betrekking tot jezelf, zijn vermoedelijk verschillend. Bijvoorbeeld:
- Je weet niet wat het woord betekent als je het over jezelf hebt;
- Je gebruikt er een ander woord voor;
- Je vindt het spannend om te vertellen.
Zo zijn er meer redenen om het woord crisis niet te gebruiken. Voor het gemak lopen we de bovenstaande drie punten even langs.
Betekenis
Crisis is eigenlijk niets anders dat je niet meer kunt omgaan met een situatie. Je weet (even) niet meer hoe je moet dealen met de situatie. Je weet niet meer wat je moet doen. Je loopt vast. De druk en de last, in welke vorm dan ook, is je teveel. Dit kan enkele seconden duren (die misschien als uren voelen), maar ook langer.
Woordkeuze
Taalgebruik is een belangrijk element van onze communicatie. De woordkeuze varieert per persoon. Crisis noem je misschien geen crisis. Je gebruikt in plaats hiervan: vastlopen, een lastige tijd, een dip, ik-weet-het-even-niet-meer, depressie of ‘’het gaat gewoon k**’’. Hoe je dit verwoord is mede afhankelijk van je beleving.
Spanning
En het is spannend om het over crisis te hebben! Crisis is iets wat ons ‘overkomt’. We hebben er geen controle over. Het is niet fijn. Het moet weg of opgelost worden. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je spierspanning flink hoger wordt, je een specifieke houding aanneemt of dat je je ademhaling vastzet. Ook kun je bijvoorbeeld veel gedachten hebben die elkaar in een razend tempo afwisselen. Of je lijkt niets meer te denken.
Crisis heeft een relatie met ontwikkeling. De economische ontwikkeling blijft in de crisis (in cijfers uitgedrukt) achterwege. In de sport zijn er tegenvallende resultaten. Dus de positie op een eventuele ranglijst verslechterd. En in een persoonlijke crisis zie je ook even geen vooruitgang. Lekker cliché, maar je wordt je meer bewust van ontwikkeling als je stilstand hebt ervaren. Daarnaast, wanneer je in staat bent om te onderzoeken en te trainen in een situatie als je vast lijkt te zitten, leer je optimaal bij. Een sprong voorwaarts valt dus te halen vanuit het moment dat je het even niet meer weet, vanuit crisis. Dit maakt het woord crisis dan toch positiever dan we denken. Vind je niet?