Verlegenheid is niet aangeboren. Het kan wel sterk voelen dat je verlegen bent. En je kunt denken dat verlegenheid in je zit. En dat het er in bepaalde situaties ineens is. Ondanks dit gevoel en de bijbehorende gedachten, valt verlegenheid te overwinnen.

Ik schrijf deze blog als haptotherapeut én als ervaringsdeskundige. Als kleine jongen was ik verlegen: In mijn herinnering waren er momenten, in voor mij onbekende omgevingen met onbekende mensen, dat ik niet van de benen van mijn vader of moeder afweek. Deze situaties vond ik spannend en het voelde alsof ik mij dan moeilijk kon bewegen. Ik vond stabiliteit bij mijn ouders. En ik kon mij wat verschuilen. Immers, ik hoefde niet direct het contact aan te gaan. De valkuil hierbij is dat ik mijzelf niet ontwikkelde in deze situaties. De spanning werd eigenlijk alleen maar hoger.

Verlegenheid jongen

Verlegenheid kun je herkennen. Bij verlegenheid oog je qua beweging wat statisch, is je oogopslag wat naar beneden gericht, vergroot je de afstand tot een ander, ben je een beetje ingezakt en meer leunend (letterlijk of figuurlijk) op iemand die wel vertrouwd voor je voelt. Dit kan bijvoorbeeld gepaard gaan met: Blozen, hartkloppingen, zweten, duizeligheid etc. Bijkomend kan zijn dat je sociale (nieuwe) omgevingen uit de weg gaat. Je vermijd feestjes of andere openbare gelegenheden. Verder ben je (onbewust) bezig met het waarnemen en beoordelen van de spanning die je voelt. Met beoordelen bedoel ik het verbinden van conclusies aan de spanning die je voelt: ‘’Ik merk dat de spanning toeneemt als ik denk aan het feest van zaterdag, dus ik moet maar niet gaan.’’ Zodoende blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Dit kan je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden.

Haptotherapie kan je helpen verlegenheid te overwinnen. Waarom? In de haptotherapie kun je oefenen met sociale interactie en het aangaan van contact. Dit ga je namelijk uit de weg als je verlegen bent. De basis om samen te werken in de haptotherapie is een persoonlijke klik. Daarnaast wordt er gewerkt in een vertrouwde omgeving: Waar openheid onvoorspelbaarheid wegneemt, in een praktijk waar ruimte is om te uiten wat er speelt. Geen oordelen over goed en fout. Juist waarnemen wat er concreet gebeurd bij de wijze waarop je interactie aangaat. En ervaren hoe je op een andere manier contact aan kan gaan en hoe dat voelt, wat je gedachten dan zijn en welke invloed dit op je beweging heeft. Een andere manier betekent tijdens gevoelens van verlegenheid/spanning, niet achteruit of zijwaarts te bewegen, maar juist door te gaan. Stap voor stap, in je eigen tempo.