Het is twee dagen na Koningsdag in Zwolle. De afgelopen week heb ik zelfs de professionals vol overtuiging horen zeggen dat het een natte en gure Koningsdag zou worden. Bij de intocht van de koning zou het niet droog blijven! Dagen van tevoren is men er druk mee. Parapluplannen, ponchodistributie en topoverleg om het programma aan te passen. Eindconclusie; het is droog gebleven tijdens het bezoek van de koning aan Zwolle. En wat heeft de overtuiging van een regenachtige Koningsdag nu opgeleverd? Laat ik stellen dat voor velen de voorpret er door is afgenomen.

De werking van een overtuiging
Overtuigingen bepalen je eigen werkelijkheid. Denken dat iets klopt, betekent dat je er ook naar handelt. En dit stuurt vervolgens ook weer bepaalde gevoelens aan. Ik geef een voorbeeld. ‘’Ik word eigenlijk nooit boos’’, is een zin die ik regelmatig hoor. Als dit je overtuiging is, zul je ook conflicten vermijden. Wanneer je conflictvermijdend gedrag vertoont, kan dat resulteren in verschillende emoties. Dit is afhankelijk van hoe je gewend bent om te doen. Je wordt bijvoorbeeld snel in je bewegingen en/of praten (gaat vluchten) en voelt je gespannen. Of je mijdt confrontaties door te gaan huilen en je zwakker voor te doen dan je bent.

Proef op de som
Wil je ontdekken hoe het leven vanuit een overtuiging voor jou voelt? Dan hoop ik dat je binnenkort op vakantie gaat naar een warm oord, dat het beter weer wordt of dat je in dezer dagen een binnenzwembad opzoekt. Eenmaal in het water ga je met je hoofd onder water en je probeert zo lang mogelijk ‘kopje onder’ te blijven. Neem je altijd een hap lucht voordat je onder water gaat (omdat je denkt dan langer onder water te kunnen blijven)? Blaas dan voordat je onder water gaat alle lucht langzaam uit je longen. Heb je geen lucht meer, ga dan rustig ‘kopje onder’ en wacht enkele seconden. Hoe voelt dat?

Hoofd onder water